• BIST 100

    18522,58%-0,83
  • DOLAR

    45,40% 0,09
  • EURO

    53,37% -0,16
  • GRAM ALTIN

    6866,33% -0,57
  • Ç. ALTIN

    10945,79% -0,31

Fazla tuzun  zararları

12 Mayıs 2026, Salı 14:09
12 Mayıs 2026, Salı 14:09
Fazla tuzun  zararları
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlara göre özellikle kalp-damar sistemi ve böbrekler üzerinde kritik sonuçlara yol açabilen aşırı tuz tüketimi, yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarının başlıca nedenleri arasında.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Dündar, 11–17 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlığa zararları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Modern yaşamın hızına ayak uydururken beslenme alışkanlıklarının da giderek değiştiğini belirten Dündar, hazır ve işlenmiş gıdaların günlük yaşamda daha fazla yer almasıyla birlikte, farkında olmadan tüketilen tuz miktarının arttığına değindi.

Dündar, “Fazla tuz tüketimi yalnızca sofradaki lezzeti değil, uzun vadede sağlığımızı da doğrudan etkiliyor. Özellikle kalp-damar sistemi ve böbrekler üzerinde kritik sonuçlara yol açabilen aşırı tuz tüketimi, yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarının başlıca nedenleri arasında.” dedi.

Yoğun tuz tüketiminin ilk olarak kalp-damar sistemi ve böbrekleri etkilediğini ifade eden Dündar, "Özellikle aralıklı tansiyon yükselmeleri ve bacaklarda şişlik oluşmasının, aşırı tuz tüketiminin ardından görülebilen ilk değişiklikler arasında yer alıyor.  Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin yaklaşık 5 gram yani bir çay kaşığı ile sınırlandırılmasını öneriyor. Ancak günümüzde birçok kişi farkında olmadan bu miktarın 2-3 katını tüketiyor. Türkiye’nin de tuzu seven bir toplum olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ülkemizde günlük tuz tüketimi ortalama 15-19 gram seviyelerine kadar çıkabiliyor.” açıklamasında bulundu.

Fazla tuz böbrekleri zorlayıp ödem oluşturabiliyor

Fazla tuz tüketiminin vücutta sodyum birikimine yol açtığını belirten Dündar, “Sodyum suyu tutma eğilimindedir. Bu durum damar dışına sıvı geçişini artırarak dokular arasında su birikmesine neden olur. Böbrekler fazla sodyumu atmakta zorlandığında ise vücut dengeyi sağlamak için daha fazla su tutar. Sonuç olarak özellikle ayaklar, bilekler, bacaklar ve yüzde şişlik yani ödem ortaya çıkar. Bu tablo genellikle gün içinde artan, akşam saatlerinde belirginleşen bir şişlik şeklinde kendini gösterebilir. Sürekli tekrar eden ödem şikâyetlerinin ise mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.” uyarısında bulundu.

“Gizli tuz”a dikkat

Gizli tuzun, yemeklere eklenen tuz dışında gıdaların doğal yapısında veya işlenme sürecinde bulunan tuz olduğunu dile getiren Dündar, “Ekmek, peynir, zeytin, hazır çorbalar, soslar, cipsler, salçalar, kuruyemişler, turşu ve salamura gıdalar, işlenmiş et ve şarküteri ürünleri ile paketli ürünler en önemli gizli tuz kaynaklardır. Bu nedenle kişi bu ve benzeri besinlere tuz eklemediğini düşünse bile günlük alım farkında olmadan yükselir. Bu nedenle öncelikle gizli tuz kaynaklarının farkına varmak gerekir. Paketli ve işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak, etiket okumak önemli bir adımdır. Yemeklerin tuz eklemeden önce tadına bakmak ve miktarı kademeli olarak azaltmak damak tadının uyum sağlamasını kolaylaştırır. Limon, sirke, sarımsak ve çeşitli baharatlar tuz yerine lezzet artırıcı olarak kullanılabilir. Ayrıca evde yeme alışkanlığı kazanmak ve dışarıda hazır gıda tüketimini azaltmak da tuz alımını belirgin şekilde düşürür.” şeklinde belirtti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Dündar, uzun vadede yüksek tuz tüketiminin zararlarını sıraladı:

"Yüksek tansiyon: Damar basıncını artırarak hipertansiyona yol açar.

Kalp hastalıkları: Kalbin yükünü artırarak kalp krizi ve kalp yetmezliği riskini arttırır.

Böbrek hasarı: Böbrek fonksiyonlarının azalmasına, protein kaçağına ve hatta kronik böbrek hastalığına zemin hazırlayabilir.

Felç riski: Beyin damarlarında hasar oluşturarak inme riskini artırır.

Ödem: Vücutta sıvı tutulmasına ve şişliklere yol açar.

Kemik kaybı: Kalsiyum atılımını artırarak kemik sağlığını olumsuz etkiler.

Mide hastalıkları: Mide mukozasını etkileyerek gastrit ve bazı mide hastalıklarına zemin hazırlar." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: fazla tuzun  zararları
Anahtar Kelimeler: fazla tuzun  zararları

Türkiye deniz üstü rüzgâr için hazırlanıyor

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış uyarısı

Pezeşkiyan’dan ekonomi toplantısında denetim çağrısı

Havaların ısınması bisiklet sezonunu hareketlendirdi

Uzmanından Akdeniz diyeti tavsiyesi

Türkiye’de bir ilk: Dünyada 70 vakası bildirilen hastalıkta başarılı nakil

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı

Gaziantep’te drone destekli denetimlerde 14 şahıs yakalandı

Tayvan’ın Taitung açıklarında deprem

Cizre’de hafif ticari aracın çarptığı işçi hayatını kaybetti

Çin’den Paraguay ve Tayvan’a: Ayrılıkçı güçlerin piyonu

Bingöl’de işgücü uyum programı başvuruları başladı

Varank: “Enerji arz güvenliği milli zorunluluk”

Modern çağın görünmeyen sorunu: Karar yorgunluğu

Tayland’da yarasalarda yeni koronavirüs türü

İzmir’de perşembe günü gök gürültülü sağanak bekleniyor

Sanchez: “Filistin’in de mevcudiyet hakkı vardır”

Muş’ta 6 ay kapalı kalan yol açıldı

Batman Belediyesi sporda başarıyı sürdürüyor

Elazığ’da silah ticareti operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Ateşkes sonrası Ukrayna-Rusya hattında yeniden çatışma

Mezarlıklar kurban bayramı’na hazır

Siirt’te askeri lojman cinayeti davasında karar

Batman'da kontrolden çıkan otomobil takla attı

Türkiye’de e-ticaret hacmi 4,5 trilyon lirayı aştı

Fidan’dan Doha’da sert mesajlar

Kastamonu için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı

Fazla tuzun  zararları

İZDOĞA soruşturmasında 3 tutuklama

Uzmanlardan hantavirüs uyarısı: Riskli alanlarda toz solumak tehlikeyi artırıyor!

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye deniz üstü rüzgâr için hazırlanıyor

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış uyarısı

Pezeşkiyan’dan ekonomi toplantısında denetim çağrısı

Havaların ısınması bisiklet sezonunu hareketlendirdi

Uzmanından Akdeniz diyeti tavsiyesi

Türkiye’de bir ilk: Dünyada 70 vakası bildirilen hastalıkta başarılı nakil

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı